10 + 1 pravidel, jak se snadněji naučit jazyk

Učit se jazyk není snadná věc, stejně jako učit se cokoli jiného tak, abychom to uměli na použitelné úrovni. Každé učení je prostě dřina a kdo ji nechce podstoupit, nemá šanci na úspěch. V ničem…

Všechno se dá ale dělat tak, že na tom pracujeme tvrdě nebo chytře a nejlepších výsledků dosáhneme spojením obojího, tedy pracovat tvrdě a současně chytře. A o tom je tento článek. Jak si pomoci chytrým přístupem k lepším výsledkům a tím i snadnější cestě k učení jazyka.

  1. V první řadě je dobré vycházet z pravidla, že v momentě, kdy známe 3000 slovíček, pak se už poměrně dobře domluvíme. Takže je v první řadě přijmout a smířit se se skutečností, že se musíme „drtit“ slovíčka.
  2. Asi každý chápe, že zdraví prospívá sníst jedno jablko denně. To znamená 7 jablek za týden, ale pokud je sníme naráz jednou za týden, není to stejné jako jedno jablko každý den v týdnu. Stejně je to s učením jazyka, a proto je lepší 15 minut denně než 2 hodiny jednou za týden. Snažte si vytvořit návyk učit se KAŽDÝ DEN! Alespoň pár minut, ale každý den.
  3. Často poslouchejte písničky v jazyce, který se učíte. I když to bude jako kulisa v pozadí jiné činnosti, bude to pro vás mít užitek. Do podvědomí se vám dostane rytmus a melodie daného jazyka a zlepší se vám poslech i mluvení. Při učení jazyka mají výhodu ti, kdo mají hudební sluch, ale právě v tomto bodě mohou setřít tento handicap i ti, kdo takto obdařeni nejsou.
  4. Sledujte filmy, seriály, zprávy a jiná videa s audiem v jazyku, který se učíte. Nejprve jsou vhodná videa s českými titulky, později s titulky v jazyku, který se učíte a nakonec bez titulků. Pro tento postup můžete použít to stejné video nebo film. Když za pomoci českých titulků víte, o co v daném filmu jde, pak přepnete na titulky v mluveném jazyku a nakonec titulky vypnete úplně a pokud to zvládnete, posunete se na další film.
  5. Čtěte texty (v časopisech, na internetu, knihy, apod.) v učeném jazyku spolu se slovníkem. Na internetu se dají sehnat jednoduché texty pro začátečníky nebo dokonce dvojjazyčné knihy, kde stránka vlevo je v češtině a stránka vpravo v jazyku, který se chcete učit.
  6. Snažte se v první řadě pochopit smysl čteného textu/mluveného slova a pak přecházejte na jednotlivá slovíčka a gramatiku. Gramatika je sice dobrá věc, ale pro základní dorozumění je vhodnější naučit se fráze, které se nejčastěji používají. Tak se koneckonců učí i děti svůj rodný jazyk. Poslech a napodobování toho, co říkají rodiče a ostatní v okolí.
  7. Najděte si trpělivého rodilého mluvčího ať už fyzicky někde ve vašem okolí nebo online na internetu a snažte se s ním komunikovat v jeho rodném jazyce. Takové komunikace je velmi užitečná a postupně budete od přemýšlení o jazyku přecházet k přemýšlení o obsahu, což je velký mezník v učení se jazyka.
  8. Vycestujte do země, kde se mluví jazykem, který se učíte. Nejlépe sami nebo s někým, kdo se učí stejný jazyk. Pokud vycestujete s někým dalším, snažte se po dobu pobytu v dané zemi mluvit místním jazykem.
  9. Zapojujte se do internetových diskuzí probíhajících v jazyce, který se učíte. Tam si jazyk procvičíte a třeba si najdete někoho, s kým budete moci konverzovat (viz. pravidlo 7) nebo se za ním vypravit (viz. pravidlo 8).
  10. Nejdůležitějším pravidlem je VYTRVAT! Budou přicházet překážky, kdy se vám třeba nebude chtít daný den učit, kdy vynecháte učení i několik dní, ale to by nemělo být důvodem, proč učení zabalit. Začněte znovu a znovu a vytrvejte, dokud pro vás nebude komunikace v daném jazyku přirozená. Pak vás to totiž bude bavit nejvíc. Nikdy nikdo ničeho významného nedosáhl snadno, bez dřiny a bez toho, aby tomu věnoval potřebný čas.
  11. Ať už se učíte sami jako samouci nebo ve škole, či v nějakém kurzu, doplňte své učení o učení s aplikací v mobilu. To je dobré hned z několika důvodů. Jednak vás aplikace povzbuzuje, abyste se učili každý den (viz. pravidlo 2), dále si máte možnost vytvořit přátele (viz. pravidlo 7), naučíte se nová slovíčka (viz. pravidlo 1) a fráze (viz. pravidlo 6) a hlavně můžete pro učení využít čas ve frontě, při dojíždění do školy/práce a jiné, jinak neefektivní prostoje. Mezi nejoblíbenější aplikace patří Duolingo a Landigo, které se dají využívat i zcela zdarma.

Ať tedy konečně prorazíte všechny bariéry, které nám přichází do cesty za naším cílem a uspějete!